Letartóztatásom története


Kapócs Ferenc – Letartóztatásom története

1947. május 28. szerda, a letartóztatásom napja

Miként az előző napon elhatároztam, első dolgom volt, hogy felhívjam telefonon azt a luganoi szállodát, ahol Nagy Ferenc lakott. A titkárság a hívást kb. 8 óra tájban – a szokott módon – intézte, hozzáfűzve, hogy sürgős. Erre azt mondták, hogy azonnal kapcsolják. Ígéretet is tettek erre.

A telefonkapcsolásra várva intéztem a napi dolgaimat, leveleket diktáltam, ügyiratokat írtam alá, tárgyaltam, embereket fogadtam, stb.

Közben még egy interurbán hívást adtam fel, amit perceken belül kapcsoltak is. Bissével beszéltem, Nagy Ferenc anyósával. Megnyugtattak, hogy náluk minden rendben van, egészségesek, és Lacika is jól érzi magát.

A Titkárságon Alberti Magda állandóan sürgette Luganot. Folyton azt a választ kapta, hogy rövidesen kapcsolják, de a külföldi vonalak nagyon foglaltak. Közben az idő múlt, de a percek óralassúsággal teltek.

Éreztem, hogy láthatatlan, de jól ismert kezek akadályozzák a Luganoval való beszélgetésemet. Őrjöngő gondolataim voltak, és mint a ketrecbe zárt oroszlán fel s alá rohangáltam a szobában, és mást se csináltam, mint gondolkodtam, gondolkodtam.

Az újabb telefonsürgető a másik titkárnőm, Jakab Tiborné (szül. Zádor Mária) volt. Amíg ő telefonált, ott álltam mellette és vártam – nagyon idegesen – a választ. A posta most nem azt közölte, hogy a külföldi vonalak telítettek, hanem azt, hogy a magyar szakaszon műszaki hiba van, és ezért türelemmel kell lenni. Érdeklődésünkre, hogy mikor javítják ki, semmi közelebbit nem tudtak mondani. Ezután a két ellentétes hír után már biztos voltam benne, hogy szándékosan akadályozzák a beszélgetést.

Zádor Mária csodálkozva kérdezte tőlem:
– Mi van magával?
– Miért? – kérdeztem én.
– Hiszen nincs is cigaretta a szájában és rá akar gyújtani, meg sápadt is és szemlátomást remeg a keze.

A teljes visszaemlékezés az alábbi dokumentumban

Ez a dokumentum most (2008. november 11.) először került nyilvánosság elé, nagyon sok fontos információt tartalmaz! Először ezen honlapon jelent meg.

Most pedig megjelentetjük a drkapocsferenc.hu honlapon (2020.december 6.). És a dokumentum letölthető a honlapról, ahogy a korábbi honlapról is.

A dokumentumot a család kérésére Lukácsi Zoltán (Márk) levéltáros (atya) gondozta. (Lukácsi Zoltán a Győri Római Katolikus Egyházmegye Levéltárának igazgatója-vezetője volt.). Ő gépelte be számítógépre a dokumentumot. A gépelésében nem változtattam semmit, csak oldalszámokkal láttam el a dokumentumot, és az eredetileg richtex file-t word-be, majd pdf-be mentettem át.

A dokumentumot eredetileg kéziratban készítette Dr. Kapócs Ferenc Lukácsi Zoltán levéltáros szerint valószínűleg az 1960-as években (bár ez nem biztos, csak egy feltételezés). Az írógépelt változat pedig valószínűleg 1977-es halála előtt nem sokkal készülhetett. A kézzel írt és az írógéppel írt változat nem teljesen egyezik meg, azonban sok részt Lukácsi Zoltán beemelt a számítógépes dokumentumba, amit eredetileg Dr. Kapócs Ferenc kihagyott az írógépelt változatból az 1970-es években. Az írógépelt változatot Dr. Kapócs Ferenc valószínűleg kiadásra szánta! Ezt (is) megakadályozta 1977-es halála.

Nyilván egy kritikai kiadásnál módszeresen a dokumentum mindkét változatát össze kellene vetni. A jelen dokumentum a két változat egyfajta összedolgozásának tekinthető. (3. változat).